fbpx
Acasa Horoscop Ianuarie, prima luna a anului si secretele el

Ianuarie, prima luna a anului si secretele el

0 comentariu 431 vizualizari 4 minute timp estimat

Ianuarie este prima lună a anului în calendarul gregorian și are 31 de zile. Ziua are 10 ore, iar noaptea are 14 ore.

Denumirea lunii ianuarie vine de la numele zeului Janus, care în mitologia romană era zeul porților și al ușilor. Mai înseamnă și începutul, deoarece romanii credeau că fiecare lucru care începe intră printr-o ușă. Numele lunii ianuarie (latină: Ianuaris) vine de la zeul Ianus din mitologia romană, zeu cu două fețe: una orientată spre anul care se încheie și alta spre anul care vine, de unde vine și numele primei luni a anului.

  • La începutul lunii, Soarele răsare la ora 7 h 52 m și apune la ora 16 h 47 m, iar la sfârșitul lunii răsare la ora 7 h 36 m și apune la ora 17 h 23 m.

Este de notat faptul că în ianuarie are loc aproape în fiecare an o eclipsă de lună – excepțiile sunt foarte rare, iar ianuarie 2024, este una dintre ele.  Dacă nu are loc în ianuarie, atunci eclipsa are loc sigur la finele lui decembrie sau în primele zile ale lui februarie. Prima lună plină a anului va fi în 25 ianuarie și poară numele de Luna Lupului de Iartnă.

Luna este la Apogeu, adică la cel mai  îndepărtat punct față de Terra (405.000 km) în data de 29 ianuarie.

Ianuarie oferă oportunități excelente pentru observarea cerului. Cu toate că sezonul rece poate aduce provocări pentru observațiile astronomice, există încă multe fenomene interesante, precum constelații vizibile și planete care pot fi observate pe timpul nopții.

Prima lună a anului începe (astrologic) cu Soarele în semnul Capricornului și se sfârșește în semnul Vărsătorului. Din punct de vedere astronomic, luna ianuarie începe cu Soarele în constelația Săgetătorului și se sfârșește cu Soarele în constelația Capricornului.

Luna ianuarie ca perioadă calendaristică a fost introdusă în calendarul roman în jurul anului 700 î.Hr. Până atunci, anul avea doar zece luni (304 zile). Grecii numeau luna ianuarie Camelion. În România, luna ianuarie, popular, se numește Gerar. Sărbătorile din această lună cuprind obiceiuri și practici specifice începutului de an, prin care oamenii speră să obțină, prin diferite practici magice, prosperitate, sănătate, liniște și pace.

Luna începe cu aceeași zi a săptămânii ca și octombrie într-un an obișnuit și ca și aprilie și iulie într-un an bisect.

La data de 20 ale lunii, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în semnul zodiacal Vărsător, până pe 18 februarie.

În tradiția populară, prima lună a anului se numește ghenarie, Crăciunul mic, cărindar sau gerariu.

Din punct de vedere religios, luna este marcată de mai multe sărbători, începând cu prima zi a anului — Anul Nou, Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Vasile, continuând apoi cu Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) — zi de post, Botezul Domnului, Boboteaza (6 ianuarie), Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului (7 ianuarie), Cuviosul Antonie cel Mare (17 ianuarie), Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur (30 ianuarie).

👉 Horoscopul 2024. Predicții astrale complete

Sursa foto: pixabay.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies