fbpx
Acasa SănătateMedical Pro și contra pastile de slăbit

Pro și contra pastile de slăbit

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 164 vizualizari 15 minute timp estimat

Există pastile de slăbit, dar utilizarea lor este recomandată doar în anumite situații și de fiecare dată, doar cu recomandarea medicală. Vei găsi această avertizare, referitoare la efectele adverse ale tuturor mărcilor de pastile de slăbit pe toate pachetele, indiferent dacă le vei achiziționa din farmacie cu sau fără recomendare medicale sau de pe internet. În treacăt fie spus, magazinele virtuale de pe net sunt cea mai mare farmacie, dar în același timp una nesigură mai ales dacă vei face cumpărături în „farmacii” no name. 

Există intenția de a folosi pastile de slăbit atunci când, din diferite motive scăderea în greutate nu mai este eficientă prin metoda clasică, care combină reducerea numărului de calorii și mișcarea activă (sau mai activă). 

Tratăm excesul ponderal cu pastile de slăbit? 

Întrebarea are mai multe variante de răspuns, toate adevărate. 

În primul rând medicamentele pentru pierderea în greutate nu ar trebui luate doar în scop estetic. Ele sunt destinate doar persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate din cauza excesului de greutate sau obezității. Acestea sunt utile celor care suferă de diabet de tip 2, generat urmare a excesului ponderal și au ca scop rerechilibrarea nivelului glicemiei și prin scădere ponderală. Mai sunt necesare celor care au tensiune arterială, care suferă de boli de inimă și apnee de somn, provocate de un indice de masă corporală care trece de valoare 30

Totuși nu toți cei care au un exces ponderal, trebui să primească terapie cu pastile de slăbit. O dietă echilibrată, realizată de un medic nutriționist, mai multă mișcare și rigoare în stilul de viață pot aduce o semnificativă scaderea în greutate, în mod natural. 

Uneori este suficientă eliminarea sau reducerea unor alimente din dieta zilnică, reducerea porțiilor și mai multe ore de somn pentru a scădea în greutate. La fel, mai multă mișcare fizică, poate fi un ajutor important în reducerea greutății. 

Concluzia este că excesul ponderal se poate trata cu pastile de slăbit, dar numai în anumite condiții. Pastilele de slăbit nu sunt alternativa unei diete haotice, cu un număr nelimitat de calorii zilnice. 

pastile de slabit

Medicamente pentru exces ponderal și obezitate

Excesul ponderal nu este obezitate. Indicele de masă corporală (IMC) face foarte clar diferența dintre o situația și alta este est un indicator foarte important pentru a stabili dacă kilogramele în plus sunt doar un exces ponderal sau obezitate. Aceasta din urmă este la rândul ei clasificată în mai multe categorii, în funcție de valoarea IMC

Ce este IMC

Indicele de Masă Corporală (IMC) este o măsură utilizată pentru a evalua proporția de grăsime corporală în raport cu înălțimea și greutatea unei persoane. Acesta oferă o estimare generală a nivelului de grăsime corporală și ajută la evaluarea riscurilor asociate cu greutatea.

Formula de calcul a IMC este raportul dintre greutatea corporală, exprimată în kilograme și înălțimea, exprimată în metri, la pătrat. 

Valorile IMC-ului sunt interpretate în general în următoarele categorii:

  • Subponderal: IMC mai mic de 18.5
  • Greutate normală: IMC între 18.5 și 24.9
  • Supraponderal: IMC între 25 și 29.9
  • Obezitate:
    • Obezitate de gradul I: IMC între 30 și 34.9
    • Obezitate de gradul II: IMC între 35 și 39.9
    • Obezitate de gradul III (morbidă): IMC de 40 sau mai mare

Este important de menționat că IMC-ul oferă o evaluare generală și nu ține cont de alte factori precum compoziția corporală (de exemplu, proporția de mușchi versus grăsime) sau distribuția grăsimii corporale. De aceea, este utilizat împreună cu alte măsuri și evaluări și contribuie la obținerea unei imagini complete a sănătății, din punct de vedere al greutății corporale. 

Există o nouă generație de medicamente pentru pierderea în greutate sigure și eficiente, care au demonstrat că ajută oamenii să piardă semnificativ mai mult în greutate decât medicamentele anterioare.

Pastile de slăbit recomandate de medici

Nu există nicio „pastilă magică” sau injecție pentru a vindeca obezitatea. Totuși există deja foarte multe medicamente aprobate pentru consum fie de Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii (U.S. Food and Drug Administration), fie de organisme similare din Europa sau din lume, care au fost tastate. Acestea sunt pastile de slăbit recomandate de medici sau care au indicații precise pentru a fi administrate celor care diverse patologii. 

În această categorie intră medicamente care acționează asupra unor centri nervoși din creier și inhibă pofta de mâncare concomitent cu stimularea senzației de sațietate în mod artificial. Mecanismul este simplu: nu-ți este foame, nu mănânci și poți să slăbești. Pierderea în greutate, prin utilizarea acestor medicamente pe perioade prestabilite între 3 și 6 luni de terapie a fost între 8 și 15%, în medie. 

Merită spus că medicii nu știu exact cum funcționează aceste medicamente și, mai important, nu cunosc care sunt efectele negative pe termen lung și ce impact au acestea atât asupra celulelor nervoase, cât și asupra metabolismului, mai ales atunci când terapia încetează. 

Să mai adăugăm că efectele sunt relativ lente, sunt deseori asociate cu o serie de tulburări destul de neplăcute la nivel gastro-intestinal, și nu numai. Întreruperea tratamentului, în absența unui stil de viață și a unei diete corecte duce, frecvent la recuperarea kilogramelor pierdute cu o severă afectare a metabolismului care este, la propriu dat peste cap cu impact important asupra sănătății ficatului și pancreasului. 

Totodată, nu există pastile de slăbit rapid, pentru că efectele sunt lente, dar și pentru că slăbitul rapid este deosebit de periculos pentru organism, fiind un șoc pentru toate organele vitale.  

Pastile de slăbit din farmacii

Oricare ar fi tipul de pastile de slăbit existente în farmacii acestea nu pot fi eliberate decât cu recomandarea medicului și o prescripție medicală. 

Dar, în farmacii există și sunt liber comercializate tot felul de suplimente nutritive sub formă de capsule sau ceaiuri care sunt oferite ca fiind soluții pentru scăderea în greutate. Acestea sunt de cele mai multe ori preparate din plante neomologate, cu substanțe active a căror proporție și calitate poate fi variabilă, ceea ce poate avea efecte incerte, în cel mai bun caz. 

NOTĂ – din motive obiective nu am menționat numele acestor produse. O dovadă a utilității acestui demers este că – exceptând medicamentele aprobate, disponibile doar pe bază de rețetă, nicio farmacie nu comercializează așa zisele „pastile de slăbit”, ele fiind disponibile doar în comerțul online nereglementat. Această situație este una care justifică decizia. 

Avantajele pastilelor de slăbit

Medicamentele pentru pierderea în greutate nu ar trebui să înlocuiască obiceiurile alimentare sănătoase și exercițiile fizice. Cu toate acestea, atunci când sunt combinate cu schimbările de stil de viață sănătos, aceste medicamente ar putea să ajute la scăderea în greutate, să îmbunătățească starea de sănătate și să susțină pierderea kilogramelor în plus, pe termen lung.

Un studiu a arătat că unele persoane care iau medicamente pentru pierderea în greutate prescrise. Sub control medical, combinat cu o reconfigurare a stilului alimentar și cu activitate fizică, au reușit să obțină și să mențină o pierdere de 10% sau mai mult din greutatea lor inițială.

Acest fapt este considerat un beneficiu mai ales că scăderea în greutate este lentă. Se consideră că pierderea a minimum 5% din greutatea excesivă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a glicemiei, la reducerea nivelurilor de trigliceride, la ușurarea durerilor articulare și la îmbunătățirea somnului. Aceasta înseamnă că medicamentele pentru pierderea în greutate au potențial real de a oferi alinare și de a îmbunătăți sănătatea generală. 

Dezavantajele pastilelor de slăbit

Toate medicamentele pentru pierderea în greutate – atât versiunile noi, cât și cele mai vechi, dar și preparatele din categoria suplimentelor alimentare – vin cu riscul efectelor secundare, iar lista acestora este lungă. Mai mult, intensitatea acestor simptome asociate poate fi de la ușoară și pasageră, la intensă și de durată. Efectele secundare pot include:

  • Gură uscată
  • Amețeală
  • Insomnie
  • Scaune uleioase
  • Durere abdominală
  • Dureri de cap
  • Greață
  • Vărsături
  • Diaree
  • Constipație

La acestea se adaugă modificări biochimice și posibile suferințe hepatice, renale, pancreatice, gastrice și intestinale. 

pastile de slabit

Ce înseamnă o scadere sănătoasă în greutate

O scădere sănătoasă în greutate pentru organism este atunci când pierderea de kilograme se realizează într-un mod echilibrat și susținut, fără a pune în pericol sănătatea generală. Aceasta implică în principal două aspecte:

Pierderea în greutate graduală – O reducere treptată a greutății, în locul unor scăderi bruște și extreme, este mai sănătoasă pentru organism. Aceasta oferă timp corpului să se adapteze și să evite efectele secundare negative, precum pierderea de masă musculară sau probleme metabolice.

Adoptarea unui stil de viață sănătos – Scăderea în greutate nu ar trebui să fie doar despre restricționarea caloriilor sau diete drastice, ci mai degrabă despre adoptarea unui stil de viață sănătos pe termen lung. Acest lucru poate include o alimentație echilibrată și variată, exerciții fizice regulate, gestionarea stresului și odihna adecvată.

Beneficiile sunt atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, principalele efecte pozitive fiind: 

  • reducerea riscului de afecțiuni cronice precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și hipertensiunea arterială; 
  • îmbunătățirea nivelurilor de energie și mobilitatea fizică.
  • normalizarea nivelurilor de insulină, leptină și alte hormoni implicați în reglarea greutății corporale și metabolismului; îmbunătățirea stimei de sine și a stării de spirit; 
  • reducerea riscului de apariție a complicațiilor de sănătate asociate cu obezitatea, cum ar fi apneea de somn, osteoartrita și afecțiunile hepatice.

Fiecare organism este unic și nu există o soluție universală în ceea ce privește pierderea în greutate. Consultarea unui medic sau a unui nutriționist, pot oferi îndrumare personalizată și siguranță în acest proces.

  • Surse info: everydayhealth.com/ hub.jhu.edu
  • Sursa foto:123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies