fbpx
Acasa Casa și grădina Totul despre busuioc, beneficii și contraindicații, magie și legende

Totul despre busuioc, beneficii și contraindicații, magie și legende

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 87 vizualizari 12 minute timp estimat

Se spune despre busuioc că este planta magică a Sfântului Gheorghe. Dar, dacă este să ne luăm după cât de mult și de intens este utilizat, despre toate simbolurile, superstițiile și legendele care îi sunt asociate, busuiocul nu ar trebui să lipsească din nicio casă.

Originar din India, este cunoscut din timpuri străvechi pentru aroma sa, dar și pentru beneficiile aduse sănătății. Ulterior s-au asociat și legendele care au făcut din busuioc o plantă magică, în adevăratul sens al cuvântului. 

Busuiocul, ușor de cultivat și de îngrijit

Deloc pretențios, poate fi cultivat atât în grădină, cât și în ghiveci. Vrea doar lumină, căldură și udare moderată. În plus, este numai bun de decor, se spune că-ți aduce și spor! 

Indiferent de locul unde îl vei ține, inițial trebuie să-l cultivi în ghiveci de ceramică – ține cel mai bine umezeala, primăvara devreme. Pământul trebuie bine fertilizat. În aprilie, perioada din an specială pentru busuioc, cultivatorii spun că cea mai bună dată este de Sfântul Gheorghe – îl poți planta în grădină. Busuiocul are un ritm mai lent de creștere, dar odată ce se face mare, te poți servi din el când dorești!

Mici secrete despre busuioc

  • Trebuie udat frecvent, însă apa nu e bine să băltească la baza lui sau în farfuria plantei. 
  • Taie lăstarii exteriori și frunzele mature, ca să îndesești tufa și să previi creșterea ei în înălțime. Taie inflorescențele, ca să ai mereu frunze proaspete! 
  • Ținut la geam, va ține insectele la distanță.
  • Ținut în casă, înlocuiește orice odorizant!

Busuiocul – regele condimentelor

Întâlnit în special în bucătăria mediteraneană și cea asiatică, se folosește pentru aromarea diverselor preparate, la sosuri pentru paste, la baițurile de marinare a cărnii și chiar pentru colorarea brânzeturilor. „Regele condimentelor” este preferat în mâncăruri inclusiv de cei mai renumiți bucătari, ca Jamie Oliver.

În mâncăruri, se recomandă ca busuiocul să fie proaspăt pentru un plus de savoare. Este bine să știi că frunzele de busuioc se pot păstra în congelator ca să nu-și piardă aroma intensă.

Frunzele sunt bogate în compuşi antibacterieni și antiinflamatori cu rol important în boli cronice intestinale inflamatorii, artrită reumatoidă, osteoartrită sau artroze, febră, balonări, crampe sau indigestie, gripă sau răceală, având acţiune protectoare asupra vaselor de sânge și fluidificând secrețiile pulmonare. Este o adevărată sursă de vitamine (A, C, B1, B2, B3, C, K și E), inclusiv betacaroten.

Folosit în special în bucătăria mediteraneeană, este greu să nu-l îndrăgești când te gândești la o salată Caprese sau la o porție generoasă de paste alintate într-un delicios și aromat pesto. 

În bucătărie, este folosit cu precădere în combinație cu roşiile proaspete, mozzarella sau alt tip de brânză moale, dulce sau acidulată şi un strop de oțet balsamic. Este ingredient principal în pesto, alături de semințe de pin și parmezan de cea mai bună calitate. 

Dar este surprinzător atunci când îl adaugi într-un gem sau sos de căpșune, zmeură sau prune. Limonada cu busuioc nu este doar extrem de savuroasă, ci aromele te vor învălui treptat și-ți vor aduce o mult așteptată răcorire.

Nu în ultimul rând este folosit crud, presărat în salate sau alte preparate. 

Legende și obiceiuri

Înzestrat cu puteri mitice, legendele despre el sunt nenumărate. Grecii antici credeau că busuiocul răsare numai în locurile cu blesteme, pentru a le alunga. Egiptenii spuneau că această iarbă deschidea porțile iadului lui Anubis. În timpurile medievale, busuiocul era văzut ca plantă a dragostei, cu el făcându-se vrăji pentru legăminte.

În zona Mediteranei, oamenii oferă busuioc când cineva se mută în casă nouă, ca să o ferească de rele și să aducă prosperitate.

  • În Italia, femeia care scotea un ghiveci cu busuioc la geam era gata să-și întâlnească dragostea.
  • Femeile care beau ceai de busuioc îi pot face farmece alesului, să le iubească toată viața ca-n prima zi!
  • Busuiocul este o plantă afrodisiacă. Mai mult, crește fertilitatea!
  • Consumul de preparate cu busuioc ține răcelile la distanță!

La noi, busuiocul este legat tot de dragoste în credința populară. Așa se face că fetele singure își pun busuioc sfințit sub pernă în ajung de Bobotează ca să-și viseze ursitul.

Despre busuioc se mai spune că este planta magică a Sfântului Gheorghe. Tradiția spune că semințele să fie răsădite de Dragobete, pe 24 februarie, iar firele crescute în casă să fie plantate în pământul din grădină în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, înainte de răsăritul soarelui. Busuiocul plantat în ziua de Sfântul Gheorghe este dus la biserică și folosit pentru a împrăștia stropi de Agheazmă.

Busuiocul este considerat un simbol creștin, purtător de noroc și putere, așa că asocierea cu Sfântul Gheorghe, și el simbol al biruitorului, este evidentă. 

👉 Utilizările pe care le are busuiocul le depășesc pe care tradiționale, și ți-ar putea fi de folos să le cunoști

busuioc

Busuiocul, plantă medicinală cu efecte dovedite

Încă din timpul fenicienilor, busuiocul era văzut ca având puteri magice în vindecarea diverselor afecțiuni. Diminuează crampele, taie greața, redă pofta de mâncare, accelerează digestia, calmează tusea și diminuează gazele intestinale. Alții spun că este ideal și pentru astenii, insomnii, depresii și oboseală, fiind un tonifiant pentru sistemul nervos. Este un remediu bun şi pentru stările de tristeţe prelungită, prevenind depresia. Tot busuiocul ţine departe efectele stresului asupra organismului, aşa că e mai mult decât bine-venit în perioadele solicitante.

Uleiurile volatile fac din busuioc un leac excepţional împotriva bolilor de stomac. O cură cu busuioc te scapă de balonare şi digestie defectuoasă, stimulând bila leneşă. Printre afecţiunile tratate se numără colita de fermentaţie, gastrita hiperacidă, greaţa şi anorexia. Poţi adăuga busuiocul în supe ori salate, proaspăt şi tocat, iar dacă torni câteva picături de ulei esenţial la fiecare sticlă de apă de doi litri consumată, previi toxiinfecţiile alimentare. Tot uleiul esenţial te scapă de giardia.

Busuiocul ține loc și de creme, ca terapie externă, pentru acnee, iritații, afte. Mai mult, sucul proaspăt se pune în urechi pentru a trata inflamații și otite. Sub formă de băi de aburi, busuiocul poate fi folosit pentru tratarea tenurilor sensibile, acneice. Distilat în apă, devine un tonic eficient pentru ten, iar sub formă de ulei esențial, în amestec cu un ulei sau unt de corp neutru, îmbunătățește aspectul pielii. Macerat la rece, busuiocul este aliatul tinereții fără bătrânețe.

Poate fi consumat ca atare, dar cel mai des se prepară din busuioc proaspăt sau uscat ceai, tincturi sau ulei. Planta magică a Sfântului Gheorghe este o mică farmacie în sine, pentru că are acțiune antibiotică, carminativă, antiseptică. 

Se spune că trebuie să mănânci usturoi în ziua de Sfântul Gheorghe, după cum tradiția cere să-l și plantezi în grădină, tot dimineața, înainte de răsărit. În ceea ce privește urzicile, în ziua de Sfântul Gheorghe se practică în unele locuri din țară „urzicatul”, adică bătutul cu urzici pe mâini în semn de sănătate.

Un consum regulat de preparate cu busuioc ţine departe răcelile, gripele şi recidivele herpesului. În caz că te-ai pricopsit cu o viroză respiratorie, două, trei căni de infuzie pe zi au afect calmant. Bronşita poate fi vindecată mai repede dacă iei de până la şase ori pe zi, cel puţin zece zile, câte trei picături de ulei esenţial de busuioc amestecat cu miere. Remediu util şi dacă suferi de astm!

Se ştie cât de benefică îi este inimii alimentaţia mediteraneeană, iar unul dintre secrete este busuiocul. Fie că-l fo-loseşti drept condiment, fie sub formă de preparat medicinal, acesta previne depunerile de colesterol, menţine elastice vasele de sânge şi reglează tensiunea arterială.

Infuzie de busuioc

Se poate face în două feluri – cu busuioc proaspăt: câteva rămurele la un litru de apă și se bea o cană de trei ori pe zi; cu busuioc uscat: o lingură de plantă uscată se pune într-o cană cu apă fierbinte. Se lasă 15 minute acoperit, se strecoară și se bea de două ori pe zi cu înghițituri mici

Apă de busuioc 

Într-un litru de apă rece, pui trei linguri de busuioc. Lași o oră, strecori și bei de-a lungul zilei pentru o digestie corectă.

Ulei esențial

Se găsește în farmaciile naturiste și îl poți administra pentru ameliorarea oricărei probleme de mai sus.

Contraindicații

În principiu nu are contraindicații și nu produce alergii. Este necesar a fi folosit cu precauție când se utilizează concomitent cu un tratament pentru scăderea tensiunii sau înaintea unei intervenții chirurgicale, în timpul sarcinii sau alăptării.

👉 Pro și contra pastile de slăbit

Sursa foto:123rf.com/ sursa info: bbcgoodfood.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies