fbpx
Acasa Familie Uraniei Cremene: „Cum împaci cariera și familia”

Uraniei Cremene: „Cum împaci cariera și familia”

3 capcane în care poți cădea

Autor: Mihaela Rada
0 comentariu 234 vizualizari 9 minute timp estimat

Trăim într-o perioadă în care timpul nu pare să fie cel mai bun prieten al mamelor. Cu atât mai mult când acestea încearcă să fie atât cele mai bune mame, cât și angajați model.

Iată avertizările Uraniei Cremene:

Presiunea de a fi mame bune la pachet cu dorința de a atinge performanța în carieră le pot face să simtă că nu se dedică în totalitate nici rolului de mamă, nici vieții profesionale.
În rândurile următoare, îți voi împărtăși trei capcane în care cad mamele care vor să fie prezente în viața copiilor și care nu vor să renunțe la jobul pe care îl iubesc, dar și posibilesoluții ca viața lor să devină mai liniștită și mai echilibrată.

Cum împaci cariera și familia

1. Fac toate treburile casei în absența copilului
Multe mame consideră că bebelușul sau copilul „le încurcă” din treabă, așa că preferă să lucreze sau să strângă rufele când copilul nu este prin preajmă.  Nu de puține ori, mamele ajung să trimită un e-mail atunci când își pun copilul să vadă un desen animat sau fac curățenie în șifonier când copilul este în parc cu bunica. Chiar și la supermarket, am văzut mulți copii care stau în cărucior cu telefonul în mână.

Chiar dacă intenția mamelor este să-și termine treaba mai repede, eventual ca să le rămână mai mult timp cu copilul, rezultatul este altul. De fapt, ceea ce se întâmplă este că pierd timp de conectare cu copilul.

Acolo unde mamele văd că „trebuie” să îndeplinească o sarcină, cum ar fi să gătească sau să scoată vasele din mașina de spălat, copilul vede posibilitatea de a petrece mai mult timp cu ele. Pentru că ai noștri copii măsoară iubirea în timp.

Ce pot face mamele diferit este să-i implice pe copii în treburile și responsabilitățile casei, chiar dacă vor dura mai mult.
De exemplu, când avem o ședință la job, îi putem sugera copilului să stea la birou lângă noi și să deseneze ceva. Când vrem să gătim o pizza, noi putem face aluatul, iar el poate să pună măslinele și porumbul în boluri diferite. Când scoatem rufele din mașina de spălat, el își poate întinde hainele lui, iar noi pe ale noastre. Cu cât îl vom implica mai mult în activitățile noastre, cu atât el se va simți văzut și integrat în familie, iar noi vom avea ocazia să recuperăm timpul pe care poate uneori îl petrecem prea mult la job.

Cum împaci cariera și familia

2. Multe mame apelează prea mult la bunici sau bone
Desigur, e important să știm să cerem ajutorul. Problema este când facem compromisuri pentru ajutorul pe care îl primim.
Uneori, din teama de a nu pierde ajutorul soacrei sau bonei, multe mame aleg să închidă ochii la anumite comportamente care nu le plac, cum ar fi: copilul mănâncă prea multe dulciuri, sare peste somnul de prânz sau petrece prea mult timp în fața ecranelor.

Ce am putea face diferit este să avem o discuție cu bona sau bunica și să stabilim câteva reguli. Mă refer aici la o discuție sinceră și caldă, care pleacă de la recunoștința pentru ajutorul pe care îl primim.

Să luăm un exemplu. Dacă bunica are obiceiul de a-i oferi copilului prea multe dulciuri, o putem ruga să gătească ceva în casă, cum ar fi o plăcintă de mere sau de dovleac. Îi putem sugera să-l implice și pe copil pentru că asta îl va ajuta să se conecteze cu ea.  Dacă facem asta, ne vom putea concentra la job, fără să ne întrebăm la câteva minute dacă al nostru copil stă prea mult la desene și fără să vrem să ajungem „într-un suflet” acasă ca să facem lucrurile așa cum știm noi mai bine.

Cum împaci cariera și familia

3. Foarte multe mame care au job nu-și mai fac timp pentru ele
Când fiecare zi e o alergătură între casă, grădiniță și job, nu e de mirare că tot mai multe mame ajung la epuizare și chiar să-și spună: „Eu nu mai știu cine sunt”.

În momentul în care scoatem din viața noastră activitățile care ne fac plăcere, ajungem mai ușor la oboseală, nervi și țipete. Iar când acestea se răsfrâng asupra copiilor noștri, este cu atât mai dureros pentru noi. Ce am putea face diferit este să începem să ne acordăm 15 minute pentru noi în fiecare zi. Dacă nu mai știm cum să ne reîntâlnim cu noi, timpul acesta poate fi suficient pentru a ne acorda atenție. Putem citi câteva pagini dintr-o carte sau asculta muzică, iar în timp, ne putem propune și alte activități care ne fac plăcere, precum un masaj, o întâlnire cu o prietenă sau o plimbare cu soțul de mână prin parc.

Când vom relua obiceiurile care ne sunt dragi, corpul nostru va secreta hormoni de fericire precum serotonina sau endorfine, iar asta ne va ajuta să fim mai relaxate când ne vom confrunta cu o situație stresantă la job sau cu un tantrum al copilului.

Dincolo de cele trei capcane, un alt aspect pe care țin să-l menționez este sentimentul de vinovăție cu care se confruntă mamele care aleg să se dedice atât copilului, cât și carierei. Pentru că, în sinea lor, simt că nu le fac bine pe niciuna din cele două. Totodată, există mame pentru care copiii sunt pe primul plan și există mame pentru care cariera este cea mai importantă. Iar asta nu ar trebui să le facă să se simtă „insuficiente”, ci să găsească echilibrul între cele două aspecte.

De exemplu, dacă o mamă simte că zona ei profesională o face să evolueze și crede că astfel aduce o contribuție în viața celorlalți, își poate stabili această prioritate, urmând să-și facă timp și pentru copil.

Ce înseamnă asta, mai exact?
Înseamnă ca cel puțin de două ori în timpul săptămânii să-și propună să-și termine treaba la job mai devreme și să ia copilul mai repede de la grădiniță. Iar apoi să fie prezentă alături de el, fără telefon și fără e-mailuri citite pe fugă. Doar ei doi, jucând Monopoly sau adunând castane din parc.  Astfel, atât mama, cât și copilul, își vor satisface cea mai importantă Nevoie Psihologică de Bază, Nevoia de Conectare. Amândoi se vor simți văzuți, valorizați, iubiți și se vor întoarce a doua zi încărcați cu energie bună la job și la grădiniță.

În final, aș vrea să propun un exercițiu pentru mame, dar și pentru tați:

Știți diminețile acelea aglomerate în care suntem pe fugă și-i spunem copilului: „Hai, îmbracă-te odată!” sau „Hai să ieșim odată din casă?”.  Ora aceea pe care o avem dimineața împreună când ne pregătim de plecare devine stresantă, plină de reproșurile și nervii noștri, dar și de refuzurile copiilor care ne absorb emoțiile ca un burete.

Ce vă propun e să oprim timpul în loc și să ne acordăm mai mult răgaz în aceste momente. Asta poate să însemne să ne trezim cu toții cu 15 minute mai devreme astfel încât să nu ajungem să mai țipăm la copii că nu sunt gata sau să fugim spre grădiniță. În plus, ne putem începe ziua în conexiune unul cu celălalt, încărcați cu iubire pentru o zi întreagă în care vom fi despărțiți.

Așadar, chiar dacă pare că avem de ales uneori între carieră și copii, există modalități de a le face bine pe amândouă, bucurându-ne de jobul pe care îl visăm și având rezervorul plin de iubire pentru copiii noștri.

👉 Inteligența emoțională. Ce este, cum te ajută și cum o dezvolți

Foto: arhiva personală a Uraniei Cremene

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies