fbpx
Acasa SănătateMedical Sunătoarea și beneficiile ei uimitoare

Sunătoarea și beneficiile ei uimitoare

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 358 vizualizari 4 minute timp estimat

Ceaiul de sunătoare s-a dovedit, conform unui studiu recent, realizat de Spitalul Universitar St. James din Leeds, Anglia, că are efecte uluitoare în tratarea şi ameliorarea depresiei şi anxietăţii. Descoperirea vine să confirme ceea ce medicina tradiţională ştia deja: sunătoarea este leacul tristeţii şi al anxietăţii, cel puţin la fel de eficient ca și medicamentele convenţionale care au efecte secundare dintre cele mai serioase.

Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă cu flori, cu frunze mici și flori galbene sau galben-aurii. Ea crește adesea în zone cu soluri uscate și expuse la soare. Cunoscută și sub numele de „iarbă de sfântul Ioan” sunătoarea este întâlnită în principal în Europa, dar și în alte părți ale lumii. 

Cultivată și apreciată pentru proprietățile ei, sunătoarea este uneori inclusă în grădini ca plantă ornamentală. Ea adaugă o notă luminoasă și colorată peisajului, în special atunci când este înflorită în timpul verii.

Efectele benefice ale plantei medicinale

► Sunătoare reglează metabolismul şi are un puternic efect diuretic şi antiinflamator.
► Planta are un puternic efect astringent şi de purificare a pielii.
► Sunătoare stimulează contracțiile cardiace şi contribuie la refacerea musculaturii cardiace.
► Sunătoare este un excelent hemostatic şi tonic general al organismului.

Unul dintre compuşii principali pe care îi conţine în mod natural sunătoarea este hipericina, substanţă de bază în tratamentul depresiei şi a altor boli ale sistemului nervos, dar spre deosebire de produsul de sinteză cea conţinută de sunătoare nu are niciun fel de efecte negative.

Sunătoarea conţine uleiuri esenţiale cu efecte antimicrobiene, antiinflamatoare. Este vorba despre acid ascorbic şi rutin (substanţă naturală care întăreşte vasele de sânge), carotene, precursor al vitaminei A, vitamina PP sau acid nicotinic. Toate acestea au rol în metabolismul proteinelor şi a carbohidraţilor. La acestea se adaugă taninuri, saponine (substanţe biologic active) şi urme de alcaloizi.

În medicina populară, sunătoare este folosit pentru gastrită şi ulcere duodenale, colite, diaree, boli de ficat, afecţiuni biliare, dar şi pentru insuficienţă cardiacă, boli ale rinichilor şi tractului urinar. Mai puţin ştiut este că sunătoarea este un sedativ natural pentru dureri de cap şi insomnie.

Alte proprietăți ale sunătoarei

Sunătoarea conţine imanin – o substanţă care inhibă proliferarea bacteriilor dăunătoare și care face din sunătoare un adevărat medicament cu proprietăţi antiinflamatorii şi antiseptice. Sunătoarea este ideală pentru prevenirea şi tratarea varicelor, iar extracte pot fi folosite pentru bolile articulațiilor – reducând inflamaţia şi având un puternic efect analgezic.

Infuziile concentrate de sunătoare sunt miraculoase pentru tratamentul rănilor şi arsurilor, al afecţiunilor mucoasei bucale şi gâtului (faringite, laringite şi amigdalite), sub formă de gargară.

Uleiul esenţial de sunătoare ameliorează substanţial simptomele în menopauzei şi sindromului premenstrual.

Ceaiul de sunătoare relaxeaza şi stimulează secreţia glandelor cu secreţie internă, creşte pofta de mâncare şi intensifică procesele naturale de regenerare celulară.

În cosmetică, sunătoarea este utilizată pentru purificarea tenului gras, acnee, închiderea porilor, hidratarea şi hrănirea pielii prin aplicarea de comprese şi măști cu extracte de sunătoare.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies